Handige details over de bunzing

Handige details over de bunzing

Bunzingen worden ook al decennia lang door mensen gefokt als huisdier en vee.

Bunzing in de fokkerij en in het wild

Bunzingen worden voornamelijk gefokt voor hun vacht, maar sommige dieren worden ook gefokt, getraind en gebruikt om op konijnen, ratten of muizen te jagen. De behendige dieren kunnen deze taak betrouwbaar vervullen dankzij hun slanke lichaam en hun aangeboren jachtinstinct. De vorm van de bunzing die als huisdier wordt gefokt, staat bekend als de fret en is nu te vinden in huiskamers en zelfs kinderkamers over de hele wereld. Een mannelijke bunzing kan wel 60 centimeter lang worden en iets minder dan twee kilo wegen. De vrouwtjes zijn over het algemeen iets kleiner. Bunzingen worden ongeveer zes jaar oud en worden ondanks het slinkende leefgebied in Nederland niet met uitsterven bedreigd.

In het wild voedt de bunzing zich met kikkers, padden, muizen, vogels, ratten en andere kleine dieren waarop hij jaagt in bossen en weilanden in wetlands. In zeldzame gevallen eet de bunzing ook fruit van planten of zelfs slangen. Maar dat het zelfs immuun is voor slangengif, is slechts een gerucht. Hij jaagt ook op kuikens en kleine kippen in de buurt van bevolkte gebieden. De bunzing beweegt voornamelijk op de grond en klimt zeer zelden. In het water is hij echter vaak te vinden, omdat hij uitstekend kan zwemmen en duiken en ook in het water kan jagen.

Af en toe verdwaalt een van de nachtelijke roofdieren tijdens een uitstapje in de tuin, volkstuin of op het terras en balkon en wordt vaak aangezien voor de steenmarter. Wij beschouwen steenmarter als ongedierte omdat ze isolatiemateriaal, autokabels of tuinslangen kunnen bijten en aanzienlijke schade kunnen aanrichten. De steenmarter is echter gemakkelijk te onderscheiden van zijn verwant, de bunzing. Steenmarter zijn sterke dieren met een grijsbruine vacht en een karakteristieke lichte vlek op de keel, terwijl de bunzing donkerbruin tot zwart van kleur is en geen keelvlek heeft.

Territoriaal gedrag en voortplanting

Overdag trekt de bunzing zich ofwel terug in zijn zelfgegraven hol, of gebruikt hij spleten in de rots, holle boomstammen of verlaten holen van andere dieren. Soms dienen gebouwen en muurnissen ook als schuilplaats. Hij blijft meestal op zijn territorium, dat hij markeert met een stinkende afscheiding van een anaalklier. De afscheiding dient ook als wapen om aanvallers af te weren. De uitdrukking “stinken als een bunzing” is dan ook geen toeval.

De bunzing is een eenling en claimt zijn afgebakende territorium voor zichzelf. Alleen tijdens het paarseizoen van mei tot juni komen de dieren samen om te paren en te vechten tegen concurrenten voor vrouwtjes. Na een draagtijd van 42 dagen baart het vrouwtje gemiddeld vijf jonge dieren, die, zoals veel dieren, naakt en blind geboren worden. Na ongeveer drie maanden zijn de jongen volgroeid en zoeken ze hun eigen territorium op.

Relevante producten

Scroll naar boven